درباره تاریخچه گز چه میدانید؟
میدونید اولین بار چه کسی و در کجا به این شیرینی خوشمزه دست پیدا کرد؟ یا بهتره بگیم چه کسی گز رو اختراع کرد ؟
دیگه هممون تقریبا میدونیم که گز چیه . اصلا مگه میشه ایرانی باشی و این شیرینی خوشمزه رو تست نکرده باشی؟ اما اگه بخواهیم شناخت دقیق تری از تاریچه گز داشته باشیم در این مقاله مارو همراهی کنین .
گز از تنقلات شیرین، معروف و سنتی ایران و سوغات اصلی اصفهان است. همچنین در همدان، چهارمحال و بختیاری، کرمان، فارس و یزد نیز تولید میشود. برای تهیه گز از شکر، سفیده تخم مرغ، مغز بادام و پسته و هل و گلاب استفاده میشود.
تاریخچه گز:
اولین تولیدکننده ی گز فردی به نام محمد علی شکرچیان در اصفهان بودهاست.گز اصفهان مرغوبترین نوع گز است و قدمتی بیش از ۴۵۰ سال دارد. طبق گفتهها «گز اصفهان» از زمان صفویه و همزمان با شکوفا شدن مجدد هنر و فرهنگ ایرانی در اصفهان بهوجود آمدهاست.
شیرینیای که در نواحی اطراف اصفهان به نام گز ساخته میشود نام خود را از شهد ترشحیافته از پسیل گز که اختصاصاً بر روی این درختچه جایگیر میشود گرفتهاست. گزانگبین یکی از معدود قندهای فروکتوز به تنهایی در طبیعت است. نوع اصیل این شیرینی که هنوز هم بهصورت سفارشی ساخته میشود دارای درصد کمی از عصاره گرانبهای گزانگبین است . آنچه به گز شیرین اصفهان هویت داده همین عصاره و شهد شگفتانگیز انگبین یا گزانگبین است که از درختچههایی به همین نام یعنی گزانگبین در نواحی خوانسار بهدست میآید.
عامل تولیدکننده گزانگبین حشره کوچکی است . تقریباً به اندازه پشه که روی ساقه یا برگهای درخت گزانگبین خانه میسازد. سپس از شیره پرورده این گیاه تغذیه کرده و شهد تولید میکند. این عمل، یعنی تولید قند طبیعی توسط این حشره که شاید عملی همانند تولید عسل در زنبور عسل است، چندان شناخته شده نیست و نیاز به تحقیقات بیشتر دارد. از اواخر شهریورماه و زمانی که نسیم خنک پاییزی وزان میشود، دانههای براق و زرد رنگی همانند ارزن از درختچههای گز انگبین بهدست میآید که به آن عصاره گزانگبین میگویند. ارزش گزِ انگبیندار معمولاً ۴ تا ۵ برابر ارزش شیرینی گز معمولی است